Ajankohtaista

Toiset meistä on saanut hienon vastaanoton

Toiset meistä romaani julkaistiin keväällä 2020 ja se on saanut hienon vastaanoton. Tässä linkki kirjan Helsingin Sanomissa saamaan arvioon: Helsingin Sanomat
Uskaltaudu kirjan matkaan ja tilaa matkalippusi esimerkiksi täältä:Toiset meistä

Toiset meistä -romaani julkaistaan Saksassa

Arvostettu Weidle Verlag -kustantamo julkaisee Toiset meistä -romaanin Saksassa syksyllä 2021 tai keväällä 2022.
Saa nähdä, minne kirjan tie vielä vie!

Biografia


Olen kirjoittanut neljä WSOY:n julkaisemaa kirjaa: novellikokoelma Musta timantti 2011, romaani Isän kanssa kahden 2013, romaani Jääkausi 2016 ja romaani Toiset meistä 2020. Musta timantti oli ehdolla Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi, ja Isän kanssa kahden on julkaistu myös Saksassa vuonna 2014 nimellä Nordlicht – Südlicht. Lisäksi novellejani on julkaistu antologioissa ja lehdissä Suomessa sekä muun muassa Saksassa, Unkarissa ja Venäjällä. Olen myös kirjoittanut Radio Suomeen Pikkujuttu-sarjan, joka lähetettiin syys - lokakuussa 2016.

Pyrin löytämään tarinoihini arkisia tilanteita, jotka tarkemmin katsottuna sisältävät jotain suurempaa. Ei tarvitse olla tähti, että elämässä olisi tähtihetkiä. Kirjoittamistani kuvaa vähäeleisyys ja lukijan kunnioittaminen. Yksi lause voi kertoa kokonaisen tarinan.

Olen syntynyt Pohjois-Karjalan Tuupovaarassa, mutta vanhempani veivät minut Ford Cortinan takapenkillä, pahvilaatikossa Kuhmoon, kun olin vuoden ikäinen. Aloitin tuuraajan työt paikallislehti Kuhmolaisessa 16-vuotiaana. Myöhemmin työskentelin toimittajana myös Lapin Kansassa ja Yle:n Lapin Radiossa. Toimittajan työllä oli suuri merkitys kirjoittamiseeni niin teknisenä kehityksenä kuin juttureissuilla karttuneina kokemuksinakin. Ylioppilaaksi kirjoitettuani lähdin Kainuun korvista Lahden kautta Helsinkiin, josta suuntasin erinäisten vaiheiden kautta opiskelemaan Rovaniemelle. Lapissa asuin kaikkiaan seitsemän vuotta, jonka jälkeen muutin Tuusulaan, jossa olen työskennellyt myös opettajana ja rehtorina.

Rehtorin, opettajan ja toimittajan töiden lisäksi olen toiminut muun muassa vanhainkodin hoitoapulaisena, talvisodan vanhojen taistelupaikkojen valokuvaajana sekä yhden viheliäisen päivän puhelinmyyjänä. Kirjoittaessani kuuntelen usein blues-musiikkia. Koen, että kyseiseen lajiin kuuluva huumorilla maustettu tummuus vallitsee myös kirjoituksissani.Teokset


Toiset meistä, romaani, WSOY 2020Mooses Mentulan romaani Toiset meistä kuljettaa lukijan Charles Bukowskin alter egon, Henry Chinaskin, ystävyyteen ja tekemisiin sumon suurmestari Akimoton kanssa. Tino pakenee ahtaiden seinien puristamaa elämäänsä erikoiselle matkalle, jonka aikana lukija pohtii, teemmekö ratkaisumme itse vai olemmeko vain osa jonkun kertomaa tarinaa.

Jääkausi, romaani, WSOY 2016
Jääkausi on romaani kiusaamisesta, kilpailusta, pelosta ja ystävyydestä. Pienelle kainuulaiselle paikkakunnalle sijoittuvan tarinan päähenkilöiden, kiusatun yläkouluikäisen Helmin ja keski-ikäisen opettajan Juhan tiet risteävät eikä kärkikolmiota noudateta. Törmäys suistaa Juhan julmista juoruista muodostuvan kosken kuohuihin ja jättää avuttomana akanvirtaan. Helmi on yksinäinen pala väärästä pelistä, kun koulun muut oppilaat loksahtelevat kiinni toisiinsa, muodostavat lumihuippuisia vuoristomaisemia ja kaupunkinäkymiä. Kirjan keskeisimpiä kysymyksiä on, nähdäänkö muut ihmiset tukena vai uhkana ja vaatiiko pärjääminen toisten kukistamista. Se, kuinka vahvemmat kohtelevat heikompiaan, on toisaalta ikiaikainen, mutta erityisesti nyt valitettavan ajankohtainen teema.

"Jos oravien hännistä poistaisi karvat, niin rottiahan ne olisivat."

Isän kanssa kahden, romaani, WSOY 2013Lenne-poika viihtyy pohjoisessa. Isänlaisena, mettäläisenä niin kuin Marianne-äiti moittii. Äiti onkin alkanut kaivata takaisin etelään. Siitä ne isän kanssa riitelee, ja Lenne painaa päätä syvemmälle tyynyyn.
Jotain muuta tuli Marianne täältä hakemaan kuin villisikojen sotkemaa pihamaata. Kun Jyri saapuu Sodankylään opettajan pestiin, tarttuvat tämän seuraan niin Lenne kuin Marianne.
Isän kanssa kahden on romaani maan ja menneisyyden erilleen vetämästä perheestä, kodin lämmöstä, jonka kaamos uhkaa jähmettää. Päätöksistä, jotka seuraavat tekojen jälkeen.

Musta timantti, novellikokoelma, WSOY 2011Poika kaivaa hiekkalaatikosta mustan timantin ja löytää sille yllättävää hyötykäyttöä. Matkatyötä tekevä äiti kävelee sosiaalitoimistoon tilaamaan tyttärelleen huoltajan. Kehitysvammainen nuorimies viedään pikkulapsen leikkikaveriksi, vaikka tästä olisi äidillekin seuramieheksi. Nainen unohtaa elämänsä murheet katsellessaan bodyshow-esitystä. Thaimaalaiset marjanpoimijat, jotka eivät pääse metsästä pois.
Niin moni asia voi ihmisen ylpeyden päälle käydä, ja niin noloin tavoin ihminen joutuu ylpeydestään muistuttamaan. Onneksi Mooses Mentulan hahmoilla riittää yrittäjähenkeä. Lapsettomuus, hyödyttömyys, voimattomuus: Mustan timantin novellit ovat tiukasti kiinni nykyaikamme sosiaalis-taloudellisissa puitteissa, mutta vain tehdäkseen tragihirtehisen irtioton realismin arkipaidasta.
Esiintymiset


2020
- Tuusulan Taiteiden Yö 28.8.2020
- Kulttuuritalo Wanha rautakauppa Myllykoski 4.10.2020

2019
- Heinäkuussa 2019 Kymi Libri tapahtumassa kirjoitusta ja musiikkia yhdistävä performanssi Masinaattorit-bändin kanssa
- Huhtikuussa 2019 Kalliomaan koulussa Tuusulassa

2018
- Järvenpään lukio 3.9.2018 Linkki: http://www.jarkimagazine.fi/mooses-mentula-tarinankertoja-kirjailijavieraana/

2017
- Platonin Akatemia Tuusulan Erkkola 11.5.2017
- Luumäen kirjasto 20.2.2017
- Helsingin Educa-messut 28.1.2017

2016
- Oulun kaupunginkirjasto ja Suomalainen kirjakauppa 12.11.2016
- Kajaanin lukio, Kuhmon yhteislukio ja ravintola Tuba 11.11.2016
- Helsingin kirjamessut 28.10.2016
- Tuusulan pääkirjasto 10.10.2016
- Turun kirjamessut 30.9.2016
- Tuusulan Taiteiden Yössä Groove Progression -bändin kanssa 12.8.2016
- Puutarhablues Jokelassa 30.7.2016
- Kuhmon talvi 4.1.2016
Linkki: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153546754199807.1073741864.184996084806&type=3

2015
-Nurmijärven kansanopiston kirjoittajaryhmä

2014
-Helsingin kirjamessut
-Kiertue Saksassa: Frankfurtin kirjamessut, Potsdam, Berliini, Bonn
Linkki: http://finnlandcool.fi/?cool-author=mooses-mentula
-Zofingenin kirjamessut Sveitsissä
-Pohjois-Suomen kirjailijapäivät Taivalkoskella
-Vierailu Kouvolan kirjastossa
-Äidinkielen opettajien koulutuspäivä Helsingissä
-Kirjallisuustapahtuma Juuret Keravan kirjastolla

2013
-Kesän rakkautta -tapahtuma Hangossa
-Hyrylän, Jokelan ja Kellokosken kirjastot
-Vaasan kirjamessut
-Jyväskylän kirjamessut
Linkki: https://vimeo.com/64712007
-Turun kirjamessut
-Helsingin kirjamessut
-Akateeminen kirjakauppa Helsingissä
-Rikhardinkadun kirjasto Helsingissä

2012
-Tuusulan taiteiden yö

2011
-Rovaniemen Suomalainen kirjakauppa
-Kirjamessut Helsingissä
-Helsingin taiteiden yö

Press

http://www.wsoy.fi/palvelut/medialle/


Kyseisen linkin takaa löytyy laadultaan tasokkaaseen julkaisuun kelpaavaa kuvamateriaalia Mooses Mentulasta ja hänen kirjoistaan.Muita Kirjoituksia


Pakinoita Opettaja-lehdessä
Terveisiä arjesta

Tuusulan kuntastrategian tarinallistaminen ja tekstin editointi:
http://web.tuusula.fi/kuntastrategia/index.tmpl?sivu_id=5294

Laulajaisten perheen tarina Virtuaali-Tuusula -sivustolla:
http://www.virtuaalituusula.fi/polku.tmpl?sivu_id=100;id=12;p=12